Zorgverzekering en vergoeding 2024 (20-11-2023) GGZ Verum blijft deels contractvrij in 2024 Het nieuwe jaar nadert en wanneer de verwachting is dat uw behandeling in 2024 zal starten of wordt voortgezet, is het verstandig uw zorgverzekering onder de loep te nemen. GGZ Verum zal in 2024 namelijk niet met alle verzekeraars contracten afsluiten en het aantal restitutiepolissen neemt verder af.
Gecontracteerde zorg GGZ Verum heeft als doel om met enkele zorgverzekeraars contracten af te sluiten voor 2024. De onderhandelingen hiervan zijn nog niet afgerond, waardoor we nog niet met zekerheid kunnen zeggen welke verzekeraars dit betreft. Uitzondering hierop is Caresq (Aevitae/EUCARE), hiermee is een contract voor 2024 inmiddels al zeker. Wanneer u in behandeling bent bij GGZ Verum via een gecontracteerde zorgverzekeraar wordt uw behandeling volledig vergoed en factureren wij rechtstreeks aan de verzekeraar.
Restitutiepolis Bij een ongecontracteerde verzekeraar zult u alleen bij een zuivere (100%) restitutiepolis alles vergoed krijgen. Let op: een aantal zorgverzekeraars voeren wijzigingen door in hun restitutiepolis, waardoor deze vanaf 2024 geen volledige restitutiepolis meer is, maar een zogenaamde combinatiepolis. Wel bieden zij veelal een overgangsregeling aan. Dit betekent dat een reeds lopende behandeling in 2023 via een restitutiepolis ook in 2024 volledig vergoed wordt.
De verzekeraars die in 2024 nog een zuivere restitutiepolis aanbieden – en waar GGZ Verum geen contract mee heeft – zijn:
Menzis (Basis Vrij);
a.s.r. (Eigen Keuze) – na intake (en voor behandeling) dient eerst een aanvraag tot machtiging ingediend te worden. Hierin wordt om uitgebreide en privacygevoelige informatie gevraagd over diagnose en behandeling. Het risico bestaat dat de intake voor eigen rekening is, wanneer deze machtiging onverhoopt niet wordt toegekend.
Naturapolis Wanneer u in behandeling komt of blijft bij GGZ Verum met een naturapolis van een ongecontracteerde verzekeraar zal uw behandeling niet volledig vergoed worden. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door het type polis dat u afsluit.
Op www.contractvrijepsycholoog.nl kunt u meer informatie vinden over ongecontracteerde zorg en wordt er advies gegeven over de specifieke polissen en vergoedingen. In deze gevallen factureren wij aan uzelf. Meer informatie hierover kunt u vinden op onze website.
Eigen risico Geestelijke gezondheidszorg wordt vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Houdt er daarom rekening mee dat altijd eerst uw eigen risico wordt aangesproken. Let op: Ook wanneer u reeds in behandeling bent, zal dit aan het begin van het nieuwe jaar aanvankelijk weer opnieuw verrekend worden met de declaraties.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan bovenstaande informatie. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk om uzelf volledig te laten informeren. Wanneer u desondanks vragen heeft kunt u deze stellen aan het secretariaat, telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag tussen 09:00 en 16:30 uur. U kunt ook een mail sturen naar info@ggzverum.nl.
Mochten er nog belangrijke wijzigingen en/of mededelingen zijn de komende periode, zullen wij deze op onze website plaatsen. Houdt u deze dan ook goed in de gaten.
Aanleveren data NZA (05-07-2023) Voor september 2023 moeten alle leveranciers van GGZ zorg gedetailleerde informatie over psychische problemen van cliënten delen met toezichthouder NZA. De cliënt hoeft geen toestemming te geven vooraf. Met deze informatie wil de toezichthouder meer zicht krijgen op de samenstelling van GGZ doelgroepen zodat er beter gestuurd kan worden op doelmatige zorg zowel inhoudelijk als financieel. Veel zorgprofessionals hebben bezwaar tegen deze gang van zaken. Inhoudelijk maken zij zich zorgen over het doel van de informatieverzameling. Omdat er vooraf geen toestemming wordt gevraagd, stellen professionals dat ook de privacy in het geding is. Wanneer je als cliënt niet wilt dat er data wordt aangeleverd, kun je een privacyverklaring tekenen. Je kunt hierom vragen bij je behandelaar of bij het secretariaat. Na ondertekening wordt er geen enkele privacy gevoelige informatie aangeleverd aan externe partijen en dus ook niet aan de NZA. Wanneer je al een privacyverklaring hebt ondertekend, geldt deze ook voor aanlevering aan de NZA. Je hoeft dan dus niets te doen. Wil je meer informatie over deze kwestie kun je jouw vragen stellen aan het secretariaat of aan je behandelaar, zij zijn goed op de hoogte van de situatie.
Verwerken betalingen - 06-04-2023 Het kan enige tijd duren voordat ons systeem de betalingen heeft geregistreerd en verwerkt. Het is dus niet meteen zichtbaar in het clientportaal dat de factuur is betaald. Je hoeft ons niet te mailen of te bellen om te vragen of de betaling is ontvangen, wij melden ons vanzelf wanneer we denken dat er iets mis is gegaan. Het is ons streven om de verwerkingstijd zo kort mogelijk te houden, daar wordt achter de schermen aan gewerkt.
Cliëntportaal en facturering - 11-03-2023 Op 30 januari 2023 zijn we overgestapt naar een nieuw elektronisch patiëntendossier met een geïntegreerd cliëntportaal. Het portaal wordt al volop gebruikt voor onder andere mailverkeer tussen behandelaar en cliënt, voor het ondertekenen van behandelplannen of het inzien van de behandelafspraken. Tegelijk met de overgang naar het nieuwe systeem hebben we ook afscheid genomen van Infomedics. De afgelopen weken zijn de laatste facturen door Infomedics verzonden, hierna zullen we de facturatie weer zelf verzorgen. Dit betekent dat er maandelijks een factuur verzonden zal worden via het cliëntportaal. U kunt deze factuur zoals gebruikelijk indienen bij de zorgverzekeraar. Mocht u nog geen toegang hebben tot het cliëntportaal verzoek dan bij uw behandelaar of secretariaat om een nieuwe uitnodiging. Omdat we op 30 januari zijn overgestapt, hebben cliënten die op 30 of 31 januari een afspraak hebben reeds een (kleine) factuur ontvangen. Tot slot vraagt het goed doorvoeren van alle wijzigingen tijd en finetuning. Mocht je fouten of ongemakken ervaren of een tip hebben, horen wij dit erg graag. Je kunt dit aangeven middels het contactformulier.
Overgangsregeling VGZ - 15-12-2022 VGZ heeft aangekondigd tóch een overgangsregeling te treffen voor cliënten die in 2022 een restitutiepolis hebben. Zij mogen hun behandeling afmaken zonder extra kosten door de combinatiepolis.
Kosten en vergoedingen 2023 - 18-11-2022
Door middel van deze nieuwsbrief willen we je informeren over de kosten en vergoedingen van behandeling bij GGZ Verum in 2023. Het eind van het jaar nadert en er speelt veel in Nederland rondom het vergoeden van geestelijke gezondheidszorg door zorgverzekeraars. Steeds meer zorgverzekeraars stoppen namelijk met het aanbieden van een restitutiepolis, sluiten de GGZ uit van hun restitutiepolis of stellen aanvullende eisen. Ook in 2023 zal GGZ Verum nog geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars. Het type polis bepaalt of en hoeveel je zelf moet bijdragen aan de behandeling. Wanneer je behalve je eigen risico geen eigen bijdrage kunt of wilt betalen, kun je een restitutiepolis afsluiten. Bij een restitutiepolis wordt er 100% van het NZA-tarief ofwel het marktconforme tarief vergoed.
In 2023 bieden de volgende zorgverzekeraars een restitutiepolis zonder aanvullende voorwaarden:
Stad Holland
Menzis
Zilveren Kruis
Er zijn daarnaast ook nog enkele zorgverzekeraars die wel nog een restitutiepolis bieden, maar aanvullende voorwaarden hanteren in de vorm van een machtiging. Dit betekent de verzekeraar eist dat er voor de start van de behandeling een machtiging aangevraagd dient te worden door de cliënt. Het aanvragen van deze machtiging kost tijd waardoor de behandeling vertraging kan oplopen en uiteraard kan de verzekeraar ook beslissen de machtiging niet te verstrekken. Voor deze machtiging dient daarnaast ook veel gedetailleerde en vaak ook privacygevoelige informatie aangeleverd te worden over de klachten, behandeldoelen, behandelinterventies en duur van de behandeling. Wanneer je deze informatie niet aan wilt leveren, kan de zorgverzekeraar beslissen de machtiging niet te geven. De volgende zorgverzekeraars werken met een machtiging:
CZ
Aevitea
A.S.R.
Let op: Hoewel GGZ Verum zijn best doet zich goed te informeren over aanvullende eisen van zorgverzekeraars, blijf je als cliënt altijd zelf verantwoordelijk om je goed te laten informeren over de eisen en vergoedingen van jouw zorgverzekeraars. Deze nieuwsbrief is opgesteld op basis van de meest actuele gegevens zoals wij die hebben gevonden in de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars. GGZ Verum onthoudt zich van advies over polissen en er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze nieuwsbrief. Restitutiepolis 2023 - 3 november 2022 De eerste berichten bereiken ons dat de GGZ vanaf 2023 uitgesloten wordt van 100% vergoeding bij een restitutiepolis. Grote zorgverzekeraar VGZ maakte dit deze week bekend. Medio november moeten alle verzekeraars hun voorwaarden hebben gepubliceerd. We zullen zo spoedig mogelijk na deze datum een nieuwsbrief sturen met informatie en ons beleid voor 2023.
No show tarief| 1 sept 2022 Het no-show tarief is per 1-9-2022 verlaagd naar 50 euro. Problemen met privacy | 27 aug 2022
Vanaf oktober 2022 moeten alle leveranciers van GGZ zorg gedetailleerde informatie over psychische problemen van cliënten delen met toezichthouder NZA. De cliënt hoeft geen toestemming te geven vooraf. Met deze informatie wil de toezichthouder meer zicht krijgen op de samenstelling van GGZ doelgroepen zodat er beter gestuurd kan worden op doelmatige zorg zowel inhoudelijk als financieel.
Veel zorgprofessionals hebben bezwaar tegen deze gang van zaken. Inhoudelijk maken zij zich zorgen over het doel van de informatieverzameling. Er zijn namelijk veel onderzoeken die uitwijzen dat de opgevraagde informatie helemaal geen betrouwbare bijdrage zal gaan leveren aan het vinden van een goed antwoord op de onderzoekskwestie. Het bezwaar gaat echter vooral om de privacy van cliënten. Omdat er vooraf geen toestemming wordt gevraagd, stellen professionals dat de privacy in het geding is. Wanneer je als cliënt niet wilt dat er data wordt aangeleverd, kun je een privacyverklaring tekenen. Je kunt hierom vragen bij je behandelaar of bij het secretariaat. Na ondertekening wordt er geen enkele privacy gevoelige informatie aangeleverd aan externe partijen en dus ook niet aan de NZA. Wanneer je al een privacyverklaring hebt ondertekend, geldt deze ook voor aanlevering aan de NZA. Je hoeft dan dus niets te doen. Wil je meer informatie over deze kwestie kun je jouw vragen stellen aan het secretariaat of aan je behandelaar, zij zijn goed op de hoogte van de situatie.