Meer dan zorg op maat GGZ Verum B.V. staat voor kleinschalig, no nonsense, verbinding en multidisciplinaire zorg op maat. GGZ Verum B.V. gelooft niet in standaard zorgpaden of aanbodgerichte zorg; ieder individu is uniek dus iedere behandeling is maatwerk. Ons vertrekpunt is evidence based behandelen, maar we denken tegelijkertijd ook altijd out of the 'GGZ-box'. Psychisch in balans zijn, gaat namelijk niet persé over diagnoses of klachtenvrij zijn, maar in de basis vooral over zelfregie, algemene gezondheid en zingeving. Wij geloven dan ook dat psychische klachten nooit op zichzelf staan maar altijd gezien moeten worden binnen de context van iemands leven. Zo is de centrale vraag aan de cliënt in onze intake: kun je begrijpen wat er in jou leven is voorgevallen wat ervoor heeft gezorgd dat je nu deze klachten hebt of dat ze zijn verergerd? Het antwoord op deze vraag bestaat altijd uit een persoonlijk en complexe samenspel van factoren. Vervolgens is het ook weer persoonlijk waar je iets aan wilt veranderen. Iedere behandeling vraagt dus ook om een andere invulling. We bieden zowel behandeling in de BGGZ als in de SGGZ en ook vanuit hetzelfde team; we kunnen hierdoor zonder schotten op- en afschalen gestuurd door zorgbehoefte.
Netwerkorganisatie GGZ Verum B.V. voelt en draagt een maatschappelijke verantwoordelijkheid als het gaat om passende inzet van geestelijke gezondheidszorg. Bij Verum gaan we er vanuit dat klachten goed te begrijpen zijn, en soms zelfs logisch zijn, vanuit de persoonlijke context van de cliënt waarbij zowel persoonlijke eigenschappen, het levensverhaal als de huidige situatie in het leven samen een rol spelen. De focus bij Verum is hierbij gericht op positieve gezondheid en herstel. We denken primair niet vanuit ziekte of stoornissen. Uitgangspunt is dan ook altijd dat de cliënt zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar leven als geheel en zoveel mogelijk zelf de regie voert over het leven. We geloven uiteraard wel in de noodzaak en het nut van behandelen, maar geloven dat er daarnaast vaak (ook en soms vooral) werk te doen is op andere levensterreinen, te denken aan werk, hobby's of relaties. We kijken daarom altijd kritisch of een behandeling binnen de GGZ het meest passend is en/of de timing goed is. Naast deze cliëntgerichte argumentatie vinden wij ook dat Verum een maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt als het gaat om het draaglijk houden van de zorgkosten in Nederland. We beschikken in de basis over een solidair zorgstelsel dat alleen kan blijven functioneren wanneer er adequaat gebruik van wordt gemaakt. We kijken daarom ook altijd samen met de cliënt welke meerwaarde behandeling of de intensiteit van de behandeling (nog) biedt.
Om bovenstaande visie recht te doen, is het nodig om breder te kijken dan alleen psychologische behandeling en te onderzoeken wat naast de behandeling een zinvolle bijdrage zou kunnen leveren aan herstel. Dit kan van alles zijn: van farmacotherapie tot complementaire zorg, van ambulante begeleiding tot zelfhulpgroepen, van psychomotorische therapie tot sporten en van hobby tot relaties. Wanneer er zorg of een activiteit nodig is die Verum niet levert, halen we dit samen met de cliënt uit ons Verum-netwerk of daar buiten. Uiteraard kan het Verum-netwerk ook ons om consultatie vragen of een cliënt doorverwijzen.
Zelfregie, zelfhulp en ervaringsdeskundigheid kan niet ontbreken binnen deze werkvisie. 2023 zal onder andere in het teken staan van het stevig verankeren hiervan binnen GGZ Verum.
Het kernteam op 1 Binnen GGZ Verum staat niet de cliënt op nummer 1, maar het kernteam. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk cliënten op een zo goed mogelijk manier helpen met een zorgvraag, maar een sterk en gezond kernteam is daarvoor een voorwaarde. Het dienende karakter van zorgverleners samen met de enorme druk op de GGZ zorgt ervoor dat de werkdruk snel hoog oploopt wat niet ten goede komt aan het kernteam en de behandeling. In tegenstelling tot veel andere aanbieders let GGZ Verum op een te hoge productie in plaats van een te lage productie. Een goede balans tussen werk en privé is essentieel als je met jezelf als instrument werkt. Dit betekent dat GGZ Verum zuinig is op haar kernteam. In de praktijk proberen we zo min mogelijk gaten met gaten te dichten, zetten we de wachtlijst dicht als deze te hoog oploopt en verkopen we soms een 'nee' in een behandeling. Dit is op korte termijn niet altijd prettig voor cliënt en behandelaar, maar draagt wel bij aan een duurzaam gezond kernteam. Daarnaast draagt het ook bij aan de maatschappelijke cultuuromslag waar we binnen de zorg voor staan waarin we een weg zullen moeten vinden tussen een groeiende zorgvraag ten opzicht van grote personeelstekorten.
Samen denken en doen Een goed begin is het halve werk bij Verum. Wij hechten veel waarde aan zorgvuldige diagnostiek en indicatiestelling voor de behandeling begint. Binnen de specialistische GGZ wordt de intake dan ook altijd door een klinisch psycholoog uitgevoerd. We werken volgens het principe van co-creatie waarbij we op maat diverse methodieken combineren voor het meest effectieve resultaat. Behandelingen kunnen vervolgens individueel zijn of in een groep waarbij we ons niet beperken tot praten maar ook veel zullen ervaren en doen. We zien namelijk dat het begrijpen van de patronen in zowel het hoofd als het lijf een eerste stap naar verandering is. Soms is dit voldoende maar vaak vraagt het duurzaam veranderen van patronen echter om een proces waarbij naast begrijpen ook een investering in gedragsverandering nodig is. Oftewel veel doen! Bij Verum behandelen we in onze spreekkamers, maar ook buiten, thuis en uiteraard via ehealth. We maken gebruik van een veilige digitale omgeving waar de cliënt direct met zijn/haar zorgverlener kan communiceren. De cliënt is bij ons zijn eigen expert en voert zoveel mogelijk zelf de regie over de behandeling.
Echte verbinding Bij Verum werken professionals die goed opgeleid zijn en daarnaast bewust omgaan met hun eigen levenservaringen en deze ook kunnen gebruiken in de behandeling. We vragen in ons team hetzelfde van elkaar als we van cliënten vragen. De therapeutische relatie tussen cliënt en behandelaar vormt altijd de basis van een behandeling en is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Onze behandelaar is geen alwetende professional, maar bovenal mens. Wel een mens met uitstekende vakkennis die blij wordt van een gelijkwaardige ontmoeting met collega of cliënt. We streven naar een specialistisch kernteam en een breed netwerk van diverse hulpverleners, dienstverleners en instanties zodat er met korte lijnen effectieve zorg of ondersteuning op maat georganiseerd kan worden.
Verum gelooft in de kracht van verbinding; met jezelf, tussen cliënt en omgeving, tussen cliënt en behandelaar, tussen collega's en tussen netwerkleden. Belangrijkste uitgangspunt voor duurzame verbindingen is wat ons betreft echtheid; eerlijkheid en openheid waarbij confrontatie hand in hand gaat met compassie, humor en speelsheid.